Pesto pietruszkowe

Ostatnio zakochaliśmy się w różnych smarowidłach na chlebek. Robimy pasty, pesta, masła. Powolutku będę się starała nimi dzielić i nadrabiać moje nieskończone zaległości na blogu.

Na usprawiedliwienie mam jedynie to, że nasz mały kochany Człowieczek raczkuje i naprawdę ale to NAPRAWDĘ nie da się w domu za wiele zrobić, a co dopiero myśleć o chwili przy komputerze. Zatem korzystam z tej godzinki porannej drzemki i działam!

Dziś będzie pesto pietruszkowe, zdrowe, pełne witaminy C no i oczywiście naprawdę pyszne!

POTRZEBUJEMY:

  • Duży pęczek pietruszki (lub dwa mniejsze), opcjonalnie parę listków świeżej bazylii (polecam!!)
  • Ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy, ewentualnie oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżki startego drobniutko parmezanu (lub innego twardego intensywnego w smaku sera)
  • 4 łyżki pestek z dyni/słonecznika – a najlepiej wymieszać oba
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

AKCJA!

Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzucamy do blendera i miksujemy na papkę, im drobniej tym lepiej. Przekładamy do miski, dodajemy ser, mieszamy łyżką do połączenia. Jeśli jest zbyt suche dodajemy więcej oliwy. Solimy do smaku (polecam zrobić to na końcu bo w zależności od intensywności sera może nie być konieczne dosalanie).

A teraz należy wyjąć kromkę domowego chleba na zakwasie, posmarować i zjeść ze smakiem! 😉