Ciasteczka ze słonecznikiem i białą czekoladą, GENIALNE!

Nadrabiam, nadrabiam. Ciasteczka, na które przepis poszedł już w świat, bo kto nie przyjdzie i ich nie skosztuje ten totalnie się nimi zachwyca. Przepis podpatrzony na ukochanych Moich Wypiekach, zmodyfikowany odrobinę, po mojemu.

POTRZEBUJEMY:

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 30 g jasnego brązowego cukru (może być też zwykły biały)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g (tabliczka) białej czekolady, posiekanej (lub pół na pół białej i gorzkiej czekolady)
  • 50 g  ziaren słonecznika
  • szczypta soli

AKCJA!

Masło i cukier utrzeć mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i słonecznik, wymieszać/wyrobić ręką tak by słonecznik i czekolada równomiernie wypełniły masę.

Z masy formować kulki, kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno spłaszczać.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 – 12 minut. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!!