Pikantne, kolorowe wariacje czyli placuszki ziemniaczano-marchewkowe!

Potrzeba nam:

  • 4 ziemniaków
  • 4 marchewek (nie za dużych)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku (mogą być i dwa dla czosnkowych smakoszy)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej (kukurydzianej/ziemniaczanej)
  • 6 kopiastych łyżek zmielonych na proszek płatków owsianych
  • pęczek natki pietruszki / opcjonalnie szczypiorek bądź koperek.
  • sól, pieprz, inne przyprawy wg. uznania (aby było jak najpikantniej)

Ziemniaki i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, albo w jakiejś cud machinie:) Posolić i jak zbierze się woda to ją odsączyć. Cebulę drobno posiekać razem z czosnkiem, podsmażyć na oleju dodać do warzyw. Wbić jajko i dodać mąkę+zmielone płatki. Dodać posiekaną natkę pietruszki/szczypiorek/koperek. Masę dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, etc. Placki powinny mieć wyrazisty smak.

Następnie placuszki smażyć na oleju (rzepakowy dla nas najlepszy!) aż będą złociste i chrupiące! Można jeść ze śmietaną/jogurtem albo ulubioną super sałatką!

P.S. Rewelacyjne wychodzą również z PLACUSZKI Z CUKINII (2 średnie cukinie, 2 jajka, 7 łyżek zmielonych płatków owsianych + opcjonalnie mąka!)

A teraz jedzcie żeby nie wystygły, s m a c z n e g o! :)))